Nyt badeværelse – hvilke overvejelser bør du gøre dig?

Hvis du ejer en lejlighed, er husejer eller skal have bygget et helt nyt hus, vil du et par gange i løbet af dit liv erfare, at dit eksisterende badeværelse skal have en gennemgribende renovering, eller at du skal have bygget et helt nyt badeværelse i boligen. Det er vigtigt for dit velvære, at din boligs badeværelse fungerer, som det skal. Det er her, du starter dagen, og det er her, du slutter den. Det er desuden det rum i hjemmet, som skal kunne modstå de hårdeste belastninger i form af vanddamp og vand på vægge, gulve og loft, og derfor må intet i opførelsen af et nyt badeværelse være overladt til tilfældighederne. En af de første overvejelser bør gå på, om du vil udføre dele af arbejdet med renoveringen selv, eller om du ønsker et komplet tilbud på renovering af badeværelse. Der er rigtig mange ting i forbindelse med renovering af badeværelse, man ikke kan udføre selv, men må have professionelle håndværkere i form af VVS´ere og elektrikere til at udføre. Afmontering af eksisterende badeværelse samt bortkørsel af gamle materialer kan du dog sagtens selv stå for. Og her kan der være en del penge at spare. Det afhænger altså af, om du selv vil være tovholder på en del af projektet, eller om du ønsker alt arbejdet i forbindelse med renoveringen udført af professionelle håndværkere. Du kan for eksempel vælge et Ikea badeværelse, hvor du selv står for indkøb af moduler, armaturer og øvrige materialer, vælge fra forskellige leverandører og selv have overblikket og styringen igennem processen, eller du kan vælge en totalentreprise, hvor alt arbejdet udføres af professionelle håndværkere fra start til slut. Mulighederne er altså mange, men uanset hvilken løsning du vælger, stiller vi hos Murerfirmaet vores ekspertise til rådighed, så du får kyndig vejledning fra før projektet starter til arbejdet er udført. Har du selv flair for at udføre de dele af arbejdet, som ikke kræver specielle forudsætninger – såsom for eksempel vådrumssikring og el-installationer – kan du udføre dette selv, og trygt overlade resten til Murerfirmaet, så du til slut opnår det optimale resultat med dit nye badeværelse.

Hvad koster et nyt badeværelse?

Badeværelset er det mest gennemregulerede rum i boligen, og det betyder også, at prisen pr. kvadratmeter i forbindelse med renovering af badeværelse ligger en del højere, end det gør sig gældende for de øvrige rum i boligen. Som tommelfingerregel skal man regne med, at prisen pr. kvadratmeter for etablering af badeværelse i et eksisterende rum i boligen ligger på mellem 25.000-36.000 kr. Højest er prisen selvfølgelig, hvis der er tale om opførelse af badeværelse i et af de rum i boligen, hvor der ikke tidligere har været et badeværelse. I den forbindelse vil der skulle laves omfattende VVS- og el-installationer helt fra bunden, og det er noget, der trækker prisen pr. kvadratmeter op i forhold til, hvis der er tale om et rum, hvor der tidligere har været badeværelse, og hvor dele af installationerne allerede er der i forvejen. Ligger badeværelset i umiddelbar nærhed af et bryggers kan det i de fleste tilfælde trække prisen pr. kvadratmeter ned, da dele af bryggersets installationer kan bruges i forbindelse med det nye badeværelse, i stedet for at der skal installeres og monteres helt nye installationer. Har du håndelag for og mod på selv at udføre de dele af arbejdet, som ikke kræver specialviden fra fagfolk, er der en hel del penge at spare. Hvis du selv står for nedrivning, afmontering og bortkørsel af brugte materialer, er der tusindvis af kroner at spare. Yderligere besparelse i forbindelse med renovering af badeværelse er der at hente, hvis du selv kan udskifte fliser i badeværelset. Dette kræver dog i de fleste tilfælde en baggrund som håndværker, og det kan i de fleste tilfælde anbefales at få professionelle håndværkere til at udføre arbejdet. Men som sagt kan en stor del af det forberedende arbejde i den indledende fase af projektet udføres af de fleste, og her er der håndværkertimer at spare. Netop håndværkertimerne har også en hel del at sige, når den samlede pris pr. kvadratmeter skal fastsættes. Her er der store forskelle afhængigt af, hvor i landet du bor. Håndværkertimer er en del dyrere i hovedstadsområdet, end de er på det øvrige Sjælland, på Fyn og i Jylland. Dette skyldes dels konkurrence, og dels at håndværkere i Københavns-området har en del mere spildtid på transport på grund af trafik i myldretiden. Det er altså forholdsvis dyrt at få installeret et nyt badeværelse, men har du en god portion friværdi i din bolig, kan det sagtens betale sig at investere noget af den i et nyt badeværelse. En bolig med et nyt og velfungerende badeværelse bliver nemlig vurderet markant højere i fremtidige ejendomsvurderinger, hvilket gør, at det – totaløkonomisk set – altid vil kunne betale sig at investere i et nyt badeværelse. Hvad enten du vælger at lave dele af arbejdet selv eller vælger en totalentreprise med tilbud på renovering af badeværelse, har vi hos Murerfirmaet altid den løsning, som giver dig det bedste slutresultat.

Renovering af eksisterende badeværelse

Hvis du har et eksisterende badeværelse, der enten skal have en grundig renovering eller bare et mindre make over, er der mange penge at spare i forhold til, hvis du skal have et helt nyt badeværelse bygget op fra bunden. Komplekse el- og VVS-installationer, som i langt de fleste tilfælde er dyre at få lavet, findes helt eller delvist i forvejen, og derfor kan meget af det genbruges eller forholdsvist nemt modificeres, så det kan anvendes til det nye badeværelse. I sådanne tilfælde vil en renovering af et badeværelse kunne klares for ned til mellem 6.000-15.000 kr. pr. kvadratmeter. Er der taler om en mindre renovering, hvor man ikke går ind og rører ved de allerede eksisterende skjulte installationer som afløb, vandrør, gulvvarme med videre, kan prisen pr. kvadratmeter holdes helt nede på omkring 2.000-8.000 kr., da der i dette tilfælde kun er tale om udskiftning af fliser og eventuelt udskiftning af forskellige armaturer i brusekabine, badekar og håndvask. Trænger nogle af badeværelsets eksisterende installationer til en udskiftning, kan et nyt WC fås til mellem 3.000-5.000 kr., et nyt badekar til mellem 3.000-15.000 kr. afhængigt af størrelse, og en ny håndvask med armatur ligger i prislejet mellem 400-5.000 kr. Endelig kan man med fordel investere i et nyt ventilationssystem. Velfungerende ventilation er vigtigt for sundheden og indeklimaet i et badeværelse, da dårlig ventilation kan medføre skimmelsvamp. Et nyt ventilationssystem kan fås til mellem 500-1.500 kr. I dette tilfælde vil en person, som i forvejen har flair for håndværk, kunne udføre meget af arbejdet selv, og det er noget, der kan mærkes positivt på bundlinjen, når regningen for det nyrenoverede badeværelse lander i postkassen. Uanset hvilken måde du vælger at gøre det på, er vi hos Murerfirmaet med dig fra start til slut i processen, så du opnår det mest tilfredsstillende resultat. Vores professionelle håndværkere gør altid, hvad de kan for at få dig sikkert i mål, så du kan have glæde af dit nye badeværelse i mange år fremover.

Specielle typer af badeværelser

Har du et lille badeværelse eller et badeværelse med skråvæg i din bolig, er der særlige hensyn, der skal tages, når badeværelset skal renoveres. Denne type af badeværelse vil typisk ligge på øverste etage i et hus eller en lejlighed. Denne beliggenhed gør, at prisen pr. kvadratmeter bliver en hel del højere, end når der er tale om et badeværelse beliggende i stueetagen og eventuelt i forbindelse med et bryggers, hvor fra der umiddelbart og forholdsvis billigt kan trækkes installationer. Dette er ikke en mulighed i dette tilfælde, så prisen bliver noget højere, men det opvejes så af, at det for det meste ikke er særlig mange kvadratmeter, der er tale om. Disse former for badeværelser vil ofte fungere som boligens gæstetoilet eller i forbindelse med børneværelser beliggende i boligens øverste etage. Men der findes dog helt specifikke krav til denne type badeværelser, som man må holde sig for øje. Bygningsreglementet tilsiger, at der skal være minimum 110 cm fri gulvplads ud for hver sanitær installation i et badeværelse. Det kan måske lyde en anelse krakilsk, men det er selvfølgelig ikke en regel, som er lavet for at genere folk, som skal have opført et nyt badeværelse, men tjener derimod som sikkerhed for, at dem, der benytter badeværelset ikke kommer til skade som følge af fol lidt plads at bevæge sig på, vand på gulvet man kan glide i og falde og komme til skade, fordi der er en kant fra en håndvask, et badekar eller en skarp kant på et armatur for tæt på. Så det er udelukkende af sikkerhedsmæssige grunden, denne regel er lavet. Det siger sig selv, at indretningen af sådanne typer rum nogle gange kan kræve lidt mere, end det er tilfældet, når det er et helt konventionelt badeværelse, man har med at gøre. Her har vi hos Murerfirmaet stor ekspertise i at analysere rummet ned i mindste detalje, så vi i samarbejde med kunden, kan finde frem til den løsning, der vil fungere bedst i en hver given situation. Vi er altid opmærksomme på, at sikkerhed og komfort er i højsædet, så du får et badeværelse, som både du og de mennesker, som skal benytte de nye faciliteter, får den bedste og mest sikre oplevelse.

Indretning af badeværelse

Når du skal indrette et badeværelse, er der rigtig mange ting, du skal have med i dine overvejelser, inden du kan begynde at søsætte det nye projekt. Hvordan vil du gerne have, rummet tager sig ud? Hvilke farver og materialer vil det være hensigtsmæssigt at benytte? Skal badeværelset kun, eller i overvejende grad, være funktionelt, eller skal det også have et specielt æstetisk udtryk? Spørgsmålene kan være rigtig mange, når det kommer til både badeværelsets funktion og til, hvordan du synes, det skal tage sig ud for de mennesker, som dagligt benytter det. Her kan man med fordel få en arkitekt med forstand på og erfaring inden for indretning ind over, så det gang på gang vil blive en god oplevelse at benytte det nye badeværelse. Dels kan du vælge at opføre et badeværelse, som er helt minimalistisk og som for eksempel er holdt i sort og hvidt og med helt enkle installationer og armaturer, og du kan også vælge en løsning, hvor der er masser af farver, spændende udformninger af installationer og armaturer og utallige små finesser, som giver badeværelset et helt særligt og personligt præg. Det hele handler om personlighed og temperement, og her er mulighederne jo nærmest lige så mange, som der findes mennesker. Det gælder om, at du får et badeværelse til slut, som du selv er tilfreds med, og som du vil være glad for at præsentere for de mennesker, som kommer på besøg i dit hjem. Der findes rigtig mange muligheder for at hente inspiration til indretning af badeværelse mange steder på internettet, hvad enten det handler om et æstetisk udtryk, et badeværelse som er børnevenligt, et rum som er funktionelt eller en skøn blanding af flere forskellige elementer. Kun fantasien og kreativiteten sætter grænserne for, hvordan dit nye badeværelse kommer til at tage sig ud, og hos Murerfirmaet er vi altid klar til at tage en snak med dig om, hvilken løsning, der vil komme til at fungere bedst for dig. Vi har stor erfaring inden for såvel indretning som det mere tekniske omkring installationer, så med Murerfirmaet som sikker sparringspartner, kommer du sikkert i mål med dine idéer til og drømme om, hvordan dit nye badeværelse skal fungere og se ud. Du har sikkert selv på forhånd gjort dig en hel del forestillinger om, hvordan du gerne vil have, dit nye badeværelse skal tage sig ud, og de idéer hjælper vores kyndige fagfolk dig naturligvis med at få udført, så det hele ender ud med en god og på alle måder mest hensigtsmæssig løsning i den sidste ende. Du har idéerne til hvordan, du synes, det færdige produkt skal være, og med Murerfirmaet ved roret, kommer du sikkert i havn med dit badeværelsesprojekt.